Direktlänk till inlägg 4 maj 2009
Låter vansinnigt konstigt ..I know.. Men fick nyhetsbrev från Odla
Kopierat så får ni läsa... =o)
Till dekoration på bakverk, i sallader, bål osv. kan man även använda blommor från de flesta vanliga pelargoner. Blommorna smakar i regel ingenting utan är mest en fröjd för ögat.
Doftpelargoner kan förslagsvis användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel- och kötträtter, efterrätter samt som tårtdekoration.
Bra sorter att använda i matlagningen är till exempel 'Sweet Mimosa' och 'Attar of Roses'.
Varför inte baka en rosendoftande pelargonkaka till sommarens buffébord och samtidigt ge värdinnan en doftpelargon i present?
De delar som används mest i matlagningen är bladen, men det går också att använda bladstjälkarna, stammen och rötterna.
Vanligtvis används bladen hackade innan de används till tårtor, kakor, efterrätter, drycker, såser, geléer m.m De kan också användas hela för att exempelvis dekorera tårtorna eller efterrätterna med. Bladen på de flesta doftpelargonerna är vackra och de bidrar till att höja den visuella, estetiska upplevelsen.
Fint hackade blad av doftpelargon kan blandas i smeten till sockerkakan eller så lägger man hela blad i den smorda formen innan smeten hälls i.
Du kan även lägga blommor i te, bål och drinkar eller frysa in i iskuber.
Doftpelargoner med nötig doft, som t.ex 'Concolor Lace' passar bra som smaksättare i wokgrytan eller till kötträtter. Kanske någonting för sommarens grillfester?
Mjuk chokladkaka
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
150 g smör, smält
2 ägg
1 ½ dl hett vatten
Florsocker
10 fint hackade doftpelargonblad
Blanda de torra ingredienserna. Mixa in fettet och därefter äggen ett i sänder. Rör sist ner vattnet och pelargonmixen och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda på i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter på 175 grader.
Garnera med siktat florsocker på kakan lägg eventuellt några blad eller blommor ovanpå. Serveras gärna varm med kall vaniljglass.
Morotskaka
75 g smör
1 dl honung
3 ägg delade i gulor och vitor
2 msk fint hackade doftpelargonblad
1 dl fint malda nötter
1 tsk bakpulver
2 stora fint rivna morötter
Smörj och ströa en rund bakform.
Rör smör och honung mjukt.
Blanda i övriga ingredienser utom äggvitorna, som vispas till hårt skum.
Blanda försiktigt ner dom i smeten.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter
Fryst cheesecake med pelargonsmak
8 - 10 port
Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform.
4 ägg
2 dl strösocker
400 g Philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
6 st digestivekex
8-10 fint hackade blad av citrondoftande blad från doftpelargon
Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret (gärna i matberedare eller med elvisp). Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. Blanda ner de finhackade pelargonbladen. Slå i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en halv timme innan den ska avnjutas.
Ha gärna blad eller blommor från doftpelargon överst och pudra florsocker över innan servering.
Cheesecakepaj med pelargon och citron (Ugnsbakad)
Pajskal
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
150 g smör
Fyllning
2 ägg
3 dl crème fraiche
3 dl kesella gourmet
1 citron
½ vaniljstång
8-10 fint hackade blad av citrondoftande doftpelargonblad.
Dekoration
Färsk frukt eller bär samt blad och blommor från doftpelargon.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner 0,5 dl strösocker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Sätt ugnen på knappt 200°. Mixa vaniljfrön (frön från en halv vaniljstång) med skal från 1 citron och 1 dl strösocker i en matberedare.
Tillsätt kesella, crème fraiche och ägg. Mixa allt till en jämn smet i matberedaren.
Häll smeten i det ogräddade pajskalet. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den har stelnat. Gör gärna cheesecaken dagen innan den ska ätas och låt den stå kallt över natten.
Dekorera kakan med färsk frukt och pelargonblommor.
Serveras med vaniljglass eller pelargonglass. (Se recept nedan)
Skilj gulan från vitan. Lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Vispa äggulorna till en slät smet. Vispa äggvitorna så fast att du kan vända upp och ner på bunken utan att de rinner ut. Vänd sedan försiktigt ner florsockret. Vispa sedan grädden för sig.
Blanda ihop de vispade äggvitorna, den vispade grädden och de vispade äggulorna i en skål. Rör ner de finhackade pelargonbladen.
Häll upp glassmeten i en sockerkaksform. Ställ in formen i frysen fyra-fem timmar. Ta ut formen minst två gånger och rör i den medan den stelnar.
Toppa glassen med blad eller blommor av pelargoner som garnityr.
Pelargonbål
1 flaska vitt vin
4-6 msk vodka
75 g skivade jordgubbar eller andra bär
10-20 pelargonblommor, doft eller änglapelargon
1 flaska kolsyrat mineralvatten
Häll vinet i en bålskål. Tillsätt vodka och de skivade jordgubbarna eller andra bär.
Strö pelargonblommorna över. Ställ bålen i kylskåpet en timme. Häll på mineralvattnet strax före serveringen
Rosenpelargonkaka med glasyr
Kaksmet
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl socker
1 stort eller 2 små ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
En handfull färska blad av rosendoftande pelargon t.ex. 'Attar of Roses' eller 'Pink Capitatum'.
Glasyr
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk vatten
Några droppar citron och karamellfärg
Garnering
Blad och blommor av doft- eller änglapelargon
Vispa grädden, rör ned sockret försiktigt.
Tillsätt ägget och rör sedan ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smörj en form med avtagbar botten och klä formen med pelargonbladen. Häll i smeten. Grädda i 175° ca 20 min. Känn med en sticka att kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Under tiden blandar du till glasyren. När kakan är kall kan du bre på glasyren och dekorera ovanpå med några pelargonblommor och blad.
Kaksmet och glasyr passar även till muffins. Går bra att frysa in och ta fram och tina när man får gäster!
3 ½ - 4 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
Garnering
3 msk kronblad av doftpelargon
½ dl strösocker
Sätt ugnen på 175°. Blanda snabbt samman mjöl (spara lite till utbakning), smör och vaniljsocker (gärna i en matberedare).
Dela degen (på mjölat bakbord) i 40 bitar och rulla små längder ca 6 cm långa. De skall vara något tjockare på mitten. Böj dem till horn och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen 8 - 10 minuter.
Hacka kronbladen och blanda dem med sockret. Vänd kakorna i sockerblandningen när de är precis nygräddade så att blandningen fastnar.
Tips! Om sockerströsslet ramlat av när kakorna skall serveras, kan man återvärma dem snabbt i mikron och vända dem ännu en gång i sockerströsslet.
Pelargonfisk i ugn
2 paket (fiskblock) typ Alaska Pollock
1 påse fryst (eller gärna) färsk bladspenat
1 fp soltorkade tomater
10-15 hackade blad av citrondoftande doftpelargon t.ex 'Orange Fizz' eller 'Sweet Mimosa'
5 dl grädde eller milda mini mat
Salt, svart + vitpeppar + citronpeppar
Smörj en avlång ugnsform. Lägg bladspenaten och pelargonbladen i botten. Klipp de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Dela fiskblocken i mindre portionsbitar och lägg ut dem på bädden av spenatblandningen. (Det går även bra att lägga fiskblocken hela ovanpå.) Krydda med salt, svart och vitpeppar samt citronpeppar. Häll sedan grädde eller milda mini ovanpå fisken. Såsen ska täcka fisken.
Sätt in i ugn i 200 grader i ca 30-40 minuter till fisken är genomkokt.
Serveras med kokt potatis eller bulgur samt en sallad
Servera som godis eller dekorera kakor, efterrätter och tårtor med de kanderade pelargonblommorna.
Pelargonsnaps
37 cl Brännvin special
15-20 grovt hackade blad av t.ex 'Attar of Roses' eller 'Sweet Mimosa'.
Blanda brännvin och blad och låt stå i ca en vecka. Sila från bladen och kyl snapsen. Klart att dricka.
Dom säljer pelargonsticklingar..kamanjpris nu..16:-styck
Jag har beställt några sorter.. ska testa några av recepten oxå..spännande =o)
Evigheter sedan jag bloggade... Har inte haft inspiration eller tid.. Men det kommer nog.. Har haft otur med att vara sjuk ..har det inte varit nackbesvär pga mitt jobb, så har det varit förkylningar & idag vinterkräksjukan... Jag är som en svamp.....
Vi har tillbringat Lördagen & Söndagen i Tornedalen.. På nervägen stannade vi till i Kurkkio..hälsade på mommo o moster som var där för att hämta lite saker..Åkte sedan till kyrkogården i Junosuando, besökte moffas grav.. lämnade en ängel. Gravs...
#¤%¤&/%/# på ren svenska... Är så jävla förbannad på försäkringskassan..vet inte vad jag gör snart... Väntar fortfarande på pengar för VAB & det är inte lite pengar heller 6000-7000..Och det är 6 veckor sedan jag skickade in försäkran om tillfäl...
Det blir bara längre å längre tid mellan blogginläggen... Är fortfarande datalös..å man inser först när man är det hur beroende man är av datorn.. Räkningar och bankärenden,mail, min kära blogg, tradera..äger inte ens en telefonkatalog nåmera ,bru...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
31 | |||
|